Pravilnik o privatnosti

Pravilnik o privatnosti OLUK d.o.o.

Ovaj pravilnik o privatnosti pojašnjava kako OLUK d.o.o. (u daljnjem tekstu: "OLUK") prikuplja i obrađuje Vaše osobne podatke,  te provodi zaštitu vaših osobnih podataka, a  u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.
Pažljivo pročitajte ovaj Pravilnik kako biste razumjeli zašto i kako prikupljamo vaše osobne podatke i kako će se oni koristiti. Ako Vam je bilo koja odredba Pravilnika ili Uvjeta neprihvatljiva, nemojte pristupati našem Mrežnom mjestu (web stranici).  

Prikupljanje i korištenje informacija
OLUK se obvezuje pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, tako da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima / korisnicima koji su nužni za ispunjenje ugovora; redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici OLUK-a i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti. Obvezujemo se da nećemo prodati, iznijeti ili dati ove informacije trećoj stranci na način koji nije naveden u ovoj izjavi.

Kakve podatke skupljamo?
OLUK cijeni i poštuje vašu privatnost. Stoga prikupljamo samo minimalne podatke koji su nam potrebni za rad ovog Mrežnog mjesta i izvršenje usluge koju ste naručili. To mogu biti ime i prezime, adresa i mjesto prebivališta, adresa elektroničke pošte, kontakt telefon, lozinka u šifriranom obliku, te ostali dodatni podaci koje korisnika svojevoljno unese na obrasce. OLUK ne odgovara za točnost unesenih podataka.
Radi zakonskih obveza osiguranja sigurnosti i dokazivosti prikupljaju se i IP adrese s kojih korisnik pristupa Mrežnom mjestu. Pojedinom korisniku se u početku posjeta dodijeli kolačić sesije za identifikaciju i praćenje potrošačke košarice. OLUK može na korisnikovo računalo spremiti i druge kolačiće, kao što su identifikacijski broj korisnika u šifriranom obliku (za prepoznavanje korisnika prilikom sljedećeg posjeta) i kolačiće sustava Google Analytics (analiza posjeta web stranici).

Vremensko razdoblje čuvanja osobnih podataka
Vaše osobne podatke obrađujemo dok se ne ispuni svrha obrade osobnih podataka. Nakon prestanka svrhe u koju su prikupljeni, Vaše osobne  podatke više ne koristimo, te isti ostaju u našem sustavu pohrane i čuvamo ih koliko nas obvezuju zakonski propisi o čuvanju arhivskog gradiva.
Kolačići sesije se u memoriju servera pohranjuju samo za vrijeme trajanja posjeta i brišu se nakon jednog sata neaktivnosti, dok su trajni kolačići pohranjeni na računalu korisnika godinu dana, a nakon toga postanu neaktivni.
Osobni podaci registriranih korisnika čuvaju se do opoziva ili odjave.
Osobni podaci kupaca, koji se nalaze na računu nakon kompletirane narudžbe, čuvaju se 11 godina nakon isteka godine na koju se računi odnose, sukladno Zakonu o Računovodstvu.

Registracija korisnika
U Internet Trgovinu OLUK možete se prijaviti kao registrirani korisnik ili gost. Prilikom kreiranja Vašeg korisničkog računa na našoj Internet trgovini prikupljamo ime i prezime, adresu i mjesto prebivališta, te kontakt broj mobitela. Kao autorizacijski podaci koristi se e-mail adresa i lozinka koju korisnik odabere. Lozinka se sprema u kriptiranom obliku i nije vidljiva nikome osim korisniku.
Pravna osnova prikupljanja je privola.
Odjavljivanje se vrši na način da U korisničkom računu, u opcijama „moj profil“ pri dnu se nalazi opcija „Ukloni račun“.
Brisanje računa moguće je i slanjem zahtjeva za brisanje na e-mail webshop@oluk.hr, ali isključivo sa e-mail adrese koja je registrirana za tog korisnika.

Prijava na Newsletter
Na našem Mrežnom mjestu možete se prijaviti na Newsletter kako biste dobili novosti i obavijesti o trenutnim akcijama. Prilikom prijave prikupljamo samo vašu e-mail adresu u izričitu svrhu slanja newslettera.
Pravna osnova prikupljanja je privola.


Odjavljivanje se vrši na slijedeće načine:
    1. Opcijom Unsubscribe/odjavom koja se nalazi na dnu svakog newslettera

    2. Zatražiti uklanjanje putem kontakt forme ili poslati mail na (navesti mail)

    3. Brisanjem računa se automatski odjavljuje sa svih lista

    4. Ako se radi o mailovima naprednog marketinga koji idu kroz shop (ostavljena košarica, podsjetnik o dostupnosti proizvoda, obavijest da je proizvod u favoritima na popustu i sl), u njima nema opcije odjave. Za odjavu s te marketing liste brisanje je moguće slanjem zahtjeva za brisanje na e-mail webshop@oluk.hr .

Prijava na Chat

Na našem Mrežnom mjestu možete se prijaviti na Chat/Razgovor. Prilikom započinjanja razgovora, ukoliko naš operater nije online, moguće je ostaviti Ime i Prezime, te e-mail adresu kako bi Vam naš operater mogao odgovoriti na upit.
Pravna osnova prikupljanja je privola.
Brisanje podataka moguće je slanjem zahtjeva za brisanje na e-mail webshop@oluk.hr isključivo sa e-mail adrese koja je registrirana.

Log datoteke

Sustav automatski prikuplja IP adrese, operativni sustav i vrsta preglednika koji je pristupio web serveru. Prikupljanje se odvija u access logu, error logu i security logu. Access i security log neophodni su za održavanje Mrežnog mjesta, servera i sigurnosti, dok error log koristi prilikom otklanjanja pogrešaka.
Pravna osnova prikupljanja je legitimni interes.

Korištenje kolačića

Kolačiće i slične tehnologije, kao što su pikseli, koristimo kako bismo unaprijedili našu ponudu i poboljšali korisničko iskustvo. Kolačići su male tekstualne datoteke koje omogućuju prepoznavanje korisnika i analizu korištenja naše web stranice.
Većina kolačića koje koristimo su tzv. privremeni kolačići („Session Cookies“) koji se automatski brišu s vašeg računala po završetku sesije preglednika. Privremene kolačiće koristimo kako bismo vam primjerice omogućili korištenje funkcije košarice na više stranica. Ostali kolačići ostaju pohranjeni na vašem računalu po završetku sesije preglednika. To su tzv. trajni kolačići („Persistent Cookies“). Trajni kolačići omogućuju automatsko prepoznavanje vašeg preglednika prilikom sljedećeg posjeta tako da ne morate ponavljati vaše preferirane unose i postavke. Kolačići nam omogućuju da ponudu optimalno prilagodimo korisnicima i učinimo ju efikasnijom i sigurnijom.
Kolačiće koje koristimo možete pronaći u našim postavkama kolačića. U postavkama možete pronaći informacije o ponuđačima kolačića, svrhama kolačića, obrađenim kategorijama podataka, pravnim osnovama za obradu podataka
Detaljnije o kolačićima možete pogledati u Pravilnik o postupanju s kolačićima.

Dostupnost osobnih podataka
Vaše osobne podatke možemo proslijediti na korištenje našim pouzdanim partnerima  koji održavaju naš IT sustav ili pružaju usluge u ime i za račun OLUK-a, te koji djeluju kao izvršitelji obrade (npr. Dostavna služba, Računovodstvo). Spomenuti davatelji usluga su dužni, prema relevantnim ugovorima, koristiti podatke koji su im povjereni samo u skladu s našim smjernicama i isključivo u svrhu koju smo strogo odredili. Također, obvezujemo ih da adekvatno zaštitite vaše podatke te da ih smatraju poslovnom tajnom.
U određenim okolnostima, imamo pravnu obvezu proslijediti Vaše osobne podatke, a obradom osobnih podataka može biti obuhvaćen i međunarodni prijenos istih. Pravna obveza može proizlaziti iz nacionalnih propisa ili iz propisa EU.
Vaši osobni podaci neće se prosljeđivati trećim stranama u svrhe izravnog marketinga.

Sigurnost
Ovo Mrežno mjesto poduzima sve mjere kako bi zaštitilo podatke o korisniku. Osobni će podaci biti korišteni samo za namjene za koje je korisnik dao svoju suglasnost. Pristup osobnim podacima imaju samo od strane OLUK-a ovlaštene osobe (zaposlenici, ugovoreni partneri). Za čuvanje osobnih podataka odgovoran je i korisnik sam, koji se mora pobrinuti za čuvanje svog korisničkog imena i lozinke.
OLUK za prijenos svih osobnih podataka korisnika koristi SSL tehnologiju, koja vodi računa o kriptiranju svih informacija poslanih narudžbom. Podaci o platežnoj kartici, koje korisnik unese u slučaju takvog načina plaćanja, u kodiranom se obliku prenose iz korisnikova kompjutora neposredno u autorizacijski server banke, te se ne bilježe od strane OLUK-a.

Prikupljanje i obrada osobnih podataka

Voditelj obrade Vaših osobnih podataka: Oluk d.o.o., Svetog križa 1, 31301 Branjin Vrh
Službenik za zaštitu osobnih podataka: dpo@oluk.hr    
Politika privatnosti se primjenjuje na sve osobne podatke korisnika koje prikupljamo i obrađujemo, izravno ili putem svojih partnera.
Osobni podatak je svaki podatak koji se odnosi na fizičku osobu čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi, izravno ili neizravno.
Obrada podataka je bilo koja radnja izvršena na osobnim podacima, poput primjerice prikupljanja, pohrane, upotrebe, uvida i prijenosa osobnih podataka.

Koje podatke prikupljamo:
Osobni podaci: ime, prezime, adresa, kontakt broj, email adresa, datum rođenja
Fotografije i video snimke: prilikom korištenja videonadzora
Informacije o prodaji i reklamaciji: informacije o kupnji, uključujući korisnički identitet kupca, broj ugovora i informacije o jamstvu, reklamacijama, dostavi, podršci i uslugama, uključujući prigovore i zahtjeve

Svrha prikupljanja podataka:
Prodaja proizvoda – za obradu narudžbe OLUK će prikupiti osobne podatke, informacije o prodaji i povijesti kupca kada kupite, reklamirate ili zamijenite proizvod kupljen kod nas, uključujući zahtjeve na temelju jamstva i provjere te će ih koristiti za pružanje usluga koje ste tražili i obavještavanje o pitanjima vezanim uz vaš proizvod te ispunjenje sklopljenog ugovora.
Pružanje osobnih podataka u svrhu ispunjenja sklopljenog ugovora predstavlja ugovornu obvezu te ako ih ne pružite, to može utjecati na ispravno izvršenje ugovora ili ga čak onemogućiti.
Podrška kupcima i marketing – za odgovore na upite i davanje novosti i ponuda OLUK  prikuplja osobne podatke te ih može koristiti  kako bi kupcima pružio podršku, odgovore na upite i prigovore te kako bi procijenio koje novosti i ponude vas najvjerojatnije zanimaju te vas kontaktirao u vezi s tim ponudama u skladu s vašim interesima.
Video nadzor - radi kontrole ulazaka i izlazaka iz radnih prostorija i prostora te radi smanjenja izloženosti djelatnika riziku od razbojstva, provala, nasilja, krađa i sličnih događaja na radu ili u vezi s radom.
Prijenos trećim stranama - Osobni podaci mogu se prenositi trećim stranama, pod uvjetom da postoji pravna osnova za prijenos.

Vaši osobni podaci mogu se prenositi sljedećim subjektima:

1. Za realizaciju ugovora isporuke robe podatke ćemo dijeliti s pružateljima usluga dostavnih službi s kojima surađujemo i imamo sklopljene ugovore. Pružatelj distribucijskih usluga može korisnika pri isporuci roba ili usluga tražiti osobni dokument na uvid i/ili evidentirati određene podatke s dokumenta.  Ako korisnik nije voljan predati takve podatke nužne za isporuku paketa tj. dokaz o naručiocu, usluga ili roba neće moći biti izvršena ili uručena.

2. Državnim institucijama koje zatraže podatke na uvid zbog neke treće obrade istih ili potrebe za ostvarivanje prava OLUK zbog nepoštivanja ugovora o pružanju usluga.

3. Podatke na uvid ima programerska tvrtka Shipshape d.o.o. koja održava webshop

4. Podaci su dostupni su tvrtki Horizont poslovne aplikacije d.o.o. čiji poslovni program koristimo

5. Računovodstveni servis BDO Slavonija d.o.o.,Osijek, koji obrađuje sve knjigovodstvene dokumente

6. Smartsupp.com, s.r.o., PDV ID CZ03668681, podaci vezani za Chat program

 

Gdje se pohranjuju osobni podaci:

Svi podaci pohranjuju se na nekoliko medija:

- Podaci za promotivne svrhe : Mailerlite - https://www.mailerlite.com  - email adrese korisnika prijavljenih na Newsletter

- Podaci u korisniku kao kupcu: - na stranicama web shopa oluk.hr koji se nalazi na zakupljenom serveru tvrtke Shipshape d.o.o.  koja pruža uslugu najma prostor na webu

- u poslovnom programu Horizond4U tvrtke Horizont poslovne aplikacije d.o.o., a na lokalnom serveru u prostorijama OLUK-a kojem imaju pristup samo određeni djelatnici tvrtke

- na serveru knjigovodstvenog servisa BDO Slavonija d.o.o.

- snimke nadzorne kamere - na serveru video nadzora unutar mreže OLUK-a

- na serveru Smartsupp.com, s.r.o., PDV ID CZ03668681 u Njemačkoj – registrirano Ime, Prezime i e-Mail adresa korisnika Chata

Pristup i izmjena podataka:

Korisnik u svakom trenutku ima mogućnost pristupa svojim podacima pohranjenim na internetskim stranicama gdje ih može revidirati, mijenjati i brisati. Sve izmjene izvršene na internetskim stranicama bit će zabilježene i unutar samog poslovnog programa s odmakom od 24 sata.

Kupac tj. korisnik može u svakom trenutku dobiti informaciju o tome koje podatke OLUK ima pohranjene slanjem upita na email adresu dpo@oluk.hr.
Povratnu Informaciju na vaš upit bit ćemo u mogućnosti dati samo ako je upit poslan s aktivnog emaila koji je zabilježen u našem poslovnom softwareu s točnim podacima unutar emaila ( Ime i Prezime, broj telefona korisnika koji traži informaciju) kako bi vas zaštitili od mogućnosti izlaganja vaših osobnih podataka nekoj trećoj osobi.

Pravo na zaborav osobnih podataka korisnika:

Korisnik ima pravo u bilo kojem trenutku zatražiti brisanje osobnih podataka. To može učiniti slanjem zahtjeva na email adresu dpo@oluk.hr i podaci će biti brisani bez odgađanja osim u slučaju da postoji zakonska obveza čuvanja navedenih podataka, legitimni interes te osnova za ostvarenje vaših zakonskih prava.
Povratnu Informaciju na vaš zahtjev bit ćemo u mogućnosti dati samo ako je upit poslan s aktivnog emaila koji je zabilježen u našem poslovnom softwareu s točnim podacima unutar emaila ( Ime i Prezime, broj telefona korisnika koji traži informaciju) kako bi vas zaštitili od mogućnosti izlaganja vaših osobnih podataka nekoj trećoj osobi.

Pravo na prigovor:

Ako unatoč svim poduzetim mjerama za zaštitu osobnih podataka smatrate da imate osnove za prigovor obratite se na email adresu dpo@oluk.hr . Uz prijavu nama, možete prijavu podnijeti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Pravilnik o privatnosti, OLUK može izmijeniti u bilo kojem trenutku objavljivanjem izmijenjenog teksta o privatnosti na Mrežnom mjestu. Ovim putem pozivamo korisnike da povremeno pregledaju ovaj Pravilnik na kojem će biti naznačene nove izmjene ako ih je u prethodnom periodu bilo. Ako se korisnik ne slaže s ovim Pravilnikom o privatnosti upućujemo korisnika da napusti, ne pristupa i ne koristi stranicu oluk.hr .Izmjena Pravilnika o privatnosti stupa na snagu odmah nakon objave na Mrežnom mjestu oluk.hr. Nastavak uporabe stranice od strane korisnika nakon stupanja na snagu izmjena, podrazumijeva da korisnik potvrđuje i prihvaća izmijenjen Pravilnik o privatnosti.