lajsne za pločice

Lajsne za pločice - Koje su vrste i kako odabrati

 

Lajsne za pločice ili profili za keramiku postoje u mnogo dostupnih varijacija. Zbog toga često nije lako odabrati pravi model pa mislimo da vam naših nekoliko savjeta ovdje može samo pomoći u pronalaženju idealnog rješenja.

U ovom članku saznajte:

Kako odabrati lajsne za pločice?

Materijal od kojeg su lajsne napravljene

Boje i završna obrada

Namjena lajsni

Kako odabrati lajsne?

Prvo morate izmjeriti debljinu keramičkih pločica koja je najčešće od 7-12 mm. Lajsna mora biti kompatibilna s razinom pločice, točnost ovog koraka je vrlo važna kako biste izbjegli neugodna iznenađenja nakon završetka projekta. To se ogleda u tome da lajsna može biti preplitka ili preduboka.

Drugi aspekt koji treba uzeti u obzir je područje ugradnje (namjena), jer nisu svi toplinski i okolišni uvjeti prikladni za razne materijale profila, stoga idealno rješenje zahtijeva ispravnu ravnotežu između trajnosti, karakteristika materijala i estetike. Dizajnerske značajke oblika profila ne smiju se podcjenjivati, jer postavljanje profila čija završna obrada nije u skladu s okolnim okruženjem i dizajnom pločica može odrediti oštar kontrast sa stilom interijera.
Iako su lajsne za pločice mali dekorativni element, odabirom odgovarajuće završne obrade i oblika može se napraviti velika razlika u izgledu interijera. Ovo je posebno bitno u npr. kupaonicama gdje se pločice postavljaju u velikim površinama i na pod i na zid.
Pripremili smo vam mali vodič kroz ponudu lajsni za keramičke pločice kako bismo vam olakšali odabir. Sve lajsne smo podijelili u skupine ovisno o materijalu i namjeni.

lajsne za pločice

Materijal od kojeg su lajsne napravljene

Ono što čini tehničku razliku među lajsnama je materijal od kojeg su napravljene. Različita prirodna svojstva materijala određuju koje je okruženje najprikladnije za ugradnju. Toplinski uvjeti, vlaga, izloženost vodi i kemikalijama određuju njihovu ispravnu ugradnju kako bi se spriječilo oštećenje i korozija lajsni tijekom vremena.
Lajsne u različitim materijalima, bojama, završnim obradama i oblicima nadopunjuju i štite keramičke pločice. Najčešće su lajsne za pločice izrađene od aluminija, ali mogu biti i od nehrđajućeg čelika, mesinga ili plastike.

Nehrđajući čelik (inox) je najotporniji i najkvalitetniji materijal za izradu raznih profila, ali uz dosta visoku cijenu. Profili od nehrđajućeg čelika mogu se ugraditi u prostore s visokom vlagom, kao što su kupaonice i bazeni, otporni su na vodu i kemikalije. Podvrgavaju se sofisticiranim procesima završne obrade kao što su poliranje, brušenje i četkanje, kako bi se povećala njihova vizualna vrijednost i efekat.
Kvaliteta je važan čimbenik kojeg treba imati na umu pri odabiru odgovarajuće lajsne, posebno kod postavljanja na pločice po kojima se hoda. Ne smijemo dozvoliti da nam se lajsne pohabaju prije nego što se potroše pločice, jer njihova naknadna zamjena nije moguća.
Lajsne od inoxa izgledaju zaista odlično, nedostatak osim visoke cijene je i to što se puno teže režu na mjeru od npr. aluminijskih lajsni pa nisu baš omiljene među keramičarima.

Aluminijski profili dostupni su u prirodnoj boji aluminija, a također se mogu obojati ili anodizirati, nudeći širi izbor.
Aluminij je nešto osjetljiviji na alkalne materijale i sredstva za čišćenje nego čelik, iako eloksiranje i premazi pomažu u zaštiti metala tijekom životnog vijeka. Eloksirani aluminijski kutni profili vizualno su puno prihvatljiviji od neobrađenog aluminija. Naknadnom obradom ovih lajsni može se postići i boja zlata, titana, bronce ili neka slična. Također njima je lakše rukovati prilikom ugradnje pločica jer ih je puno lakše rezati nego čelične profile. Profili od aluminija najpopularniji su pribor za postavljanje pločica.

Lajsne od PVC-a (plastike) su dostupni po puno nižoj cijeni od metalnih. Međutim, dok mogu biti isplativi u nekim slučajevima (postavljanje na zid), neće izdržati tako dobro kao metal u visoko prometnim prostorijama. Njihova trajnost i izdržljivost nikada neće konkurirati čeliku i aluminiju. Prednost plastičnih profila osim cijene je i mogućnost proizvodnje bilo koje nijanse koja se slaže sa bojom pločica. Plastične lajsne nikako ne preporučamo za postavljanje na pod, isključivo na zid.

Boje i završna obrada

Plastične lajsne za pločice proizvode se u bilo kojoj boji, no danas se traži tek nekoliko: bijela, bež i više nijansi sive od svjetle do antracit.
Aluminijske lajsne mogu imati različitu završnu obradu – od sjajne do mat. Posebnim procesima obrade aluminija koji se zovu eloksiranje i anodizacija mogu se postići različiti efekti. Ovi postupci prije svega imaju funkciju stvaranja zaštitnog sloja koji štiti aluminij ali ujedno mogu lajsne i obojati u više nijansi bronce, mesinga, titana ili gotovo crne.  
Aluminijski profili se mogu također i bojati ili obložiti prahom koji se potom suši u pećima. Ova zadnja tehnika se koristi puno kod proizvodnje npr. vrtnog namještaja.
Profili od inoxa mogu također imati manje ili više sjaja, a mogu imati i izgled „crnog inoxa”. Lajsne od inoxa i aluminija se mogu također i mehanički doraditi da se dobije vrlo zanimljiv polirani izgled ili tzv. četkani (češljani) izgled.

Namjena lajsni

Odabir savršene lajsne za pločice ovisi doista o osobnim potrebama, ali i o namjeni prostorije u koju će se ugraditi. Zbog toga postoji toliko različitih modela - za ispunjavanje svake potrebe, prema njihovoj vrsti. Lajsne za keramiku pripadaju velikoj kategoriji koju ćemo, da bi se ispravno razumjela, podijeliti u manje podskupine:

Vanjske kutne lajsne:
Koriste se kako bi se izbjeglo rezanje keramičkih pločica pod kutem od 45° i sakrile njihove nedostatke, također pokrivaju i štite oštre rubove pločica, čineći prijelaz između dva različita okomita zida glatkijim. Oštri rubovi između pločica mogu biti opasni, ugradnjom lajsni to se izbjegava, a i poboljšava se cjelokupna estetika. Moguća primjena je i npr. i kod cokla od keramike da bi se estetski dobio ljepši izgled ruba, a lakše je onda i održavanje u smislu čišćenja od prašine.
Također se ovaj oblik koristi često kao završni kada se pločice ne stavljaju punom visinom zida, nego npr. do pola.

Pogledajmo moguće oblike vanjskih kutnih lajsni:

1. zaobljeni: Njihova potpuno zaobljena površina glatko spaja dva zida. Ovaj profil koristi se najčešće kao aluminijski, za zidove plastični, a rjeđe čelični.

2. kvadratni: Profili koji umjesto zaobljenog oblika imaju kvadratni, koriste za istu namjenu – spajanje dva vanjska ruba pločica.

3. „L” oblik: Koriste se u istu svrhu kao i ostali vanjski profili i predstavljaju najprodavaniji oblik profila za keramičke pločice ponajprije zbog minimalističkog izgleda.

Unutarnje kutne lajsne:
Uglavnom se koriste u kupaonskim prostorima za dovršavanje okomitih spojeva između poda i zida ili zida i zida i izrađene su od plastike. Ove lajsne su alternativa silikoniziranju spojeva koje se češće koristi. Ugrađuju se u kupaonske prostore kako bi se izbjeglo nakupljanje tvrdokorne prljavštine u kutovima, jer ih je lakše održavati od akrilnog silikona koji neizbježno požuti tijekom vremena.
 
Lajsne oko kade:
Koriste se na spoju kade ili tuš kade sa zidom tj. pločicama. Koriste se umjesto silikonskih brtvila koji mogu potamniti ili se na njima počnu nakupljati gljivice zbog stalog izlaganja vlazi. Mogu se koristiti prilikom ugradnje kade i pločica (ugradbene) ili naknadno postavljati kao samoljepive.

Lajsne za stepenice:
Obavezne su na rubovima stepenica iz estetskog razloga, ali također i funkcionalnog – služe kao protuklizna barijera da se smanji klizavost stepenica prilikom korištenja u interijerima i eksterijerima. Stepenišni profili također štite rubove pločica od slučajnog oštećivanja, npr. pada predmeta na rub ili kod nošenja teškog namještaja.

Bordure (listela):
Mogu biti aluminijske ili čelične i njihova završna obrada ima veliku ulogu jer se koriste gotovo isključivo u funkciji dizajna. Metalne bordure u zadnje vrijeme zamijenjuju listela od keramike jer su vizualno puno modernije i u skladu su s minimalističkim uređenjem kupaonice. Postavljaju se između jednog ili više redova pločica vodoravno ili okomito. U našoj ponudi imamo bordure LUX „mirror” (ogledalo) efekta od čelika u inox ili inox black varijanti.

Okapnice:
Okapnice ili lajsne za balkone koriste se na rubovima terasa ili balkona ispod keramičkih pločica. Služe odvođenju vode s ruba terase i tako sprečavaju koroziju pločica na bočnoj strani zbog povećanog izlaganja vodi i prljavštini. Na bočnim stranama terasa se često zna nakupiti dosta prljavštine koja se s vremenom skori i teško ju je ukloniti.

Lajsne „T” oblika:
Lajsne za pločice „T” oblika koristimo ukoliko kombiniramo dvije različite podne obloge u istom prostoru. Na primjer, imamo dio površine u pločicama, a dio u parketu. Kako sve obloge na bazi drveta moraju imati dilatacije, T lajsna služi za pokrivanje tog praznog prostora.

Sigurni smo da u velikom izboru u našoj trgovini možete pronaći odgovarajuće lajsne za pločice, a prelistajte i naše online kataloge.