kako se postavlja vinil

Kako se postavlja vinil pod na klik sistem? Vodič za početnike

 

U ovom vodiču pojasniti ćemo vam osnovna pravila kojih se morate držati prilikom postavljanja vinil poda s krutom jezgrom (tzv. SPC ili rigid vinil) na klik sistem.

Vrste klik sistema

Postoji više licenciranih vrsta klik sistema koje koriste proizvođači vinilnih podova. Razlike među njima nećemo ovdje razmatrati, ovdje ćemo izložiti općenita pravila koja vrijede za montažu vinil podova bez obzira na sistem spajanja. Spomenuti ćemo samo tipove spajanja koje imaju naši vinil podovi: 2G, 5G i I4F. Na našoj stranici s video uputama možete pogledati kratke filmove o svakom od njih.

U koje se prostorije može postavljati vinil pod?

Vinil podove možete postavljati u gotovo sve prostorije stambenog ili komercijalnog tipa. To ovisi prije svega o kvaliteti samog vinila, tj. njegovoj otpornosti na habanje. Pretpostaviti ćemo da ste ovo dobro proučili prije same kupnje i da već imate odgovarajući vinil koji će zadovoljiti potrebe vašeg stana ili kuće.

Vinil podovi se mogu postavljati u sve prostorije u stanu (hodnik, soba, kuhinja, kupaonica) te su zato jako i popularni u zadnje vrijeme kada je gotovo pravilo imati samo jednu vrstu podne obloge u interijeru. Vinil podovi su vodootporni te ih možete koristiti gotovo jednako kao i keramičke pločice. Više o tome pročitajte u ovom blogu. Postoji samo jedna razlika koja je bitna u odnosu na pločice, a to je osjetljivost na visoke temperature.

Vinil podovi zbog svog sastava nisu pogodni za postavljanje u prostorije koje su direktno izložene velikom sunčevom utjecaju npr. one koje imaju velike staklene stijene, na zatvorene terase ili u zimske vrtove i sl. Ukoliko postavljate vinil u navedene prostorije to činite na vlastitu odgovornost.

kako se postavlja vinil

Vinil pod i podno grijanje

Vinil ploče mogu se stavljati na pod s ugrađenim podnim grijanjem pod uvjetom da se temperatura poda održava na razini do maksimalno 27 °C. Podno grijanje mora biti isključeno jedan dan prije postavljanja vinil poda, a nakon postavljanja ploča pričekajte još jedan dan prije nego uključite podno grijanje, ali tako da postupno dižete temperaturu (5 °C po danu). Električno podno grijanje je pogodno samo ukoliko je utopljeno u glazuru, nije moguće postavljanje direktno na grijaću prostirku.
Puštanje sistema podnog grijanja u funkciju od strane nestručnih osoba i van pravila struke može rezultirati problemima u klik spoju što nikako nije rezultat neispravnih vinil ploča.

Prije početka postavljanja

Osnovno je da prije početka postavljanja dobro proučite uputstva sa donje strane kutije vinil poda bez obzira što mislite da vam je sve poznato.

Nakon što ste kupili i preuzeli pakete vinil poda morate ga uskladištiti na prikladan način pogotovo ako ne mislite početi s postavljanjem odmah. Preporučuje se transportiranje i skladištenje proizvoda u ležećem položaju. Proizvod u ambalaži ne smije biti skladišten u okomitom položaju, u mokrim ili prašnjavim prostorijama, a niti na mjestima koja su izložena utjecaju ekstremnih temperatura ili direktnoj sunčevoj svjetlosti.
Prije početka postavljanja, ploče vinil poda moraju biti podvrgnute 24 satnoj aklimatizaciji na temperaturi od 18 - 26 ° C, u prostorijama gdje će biti i postavljene. Znači preporučena temperatura na kojoj se postavlja vini pod je tzv. sobna temperatura oko 20°C. Postavljanje u hladnim i nezagrijanim prostorijama treba izbjegavati.

Nakon otvaranja paketa dobro pregledajte sve ploče, pogotovo utore i pera da nisu slučajno oštećeni.

Potreban alat

Za postavljanje vinil ploča nije vam potreban nikakav specijalan električni ili profi alat. Ploče se jednostavno režu s kvalitetnim skalpelom. Od alata potrebno vam je samo: skalpel, metar, metalni kutnik, ravnalo, kajle, mekani gumeni čekić, olovka.

alat za postavljanje vinil poda

Priprema poda

Vrsta poda na koju ide vinil, njegova kvaliteta i priprema, a osobito nepravilnosti na njemu imaju odlučujući učinak na konačnu funkcionalnost poda. Morate voditi stalno računa o tome da su vinil podovi relativno tanki (4 - 5 mm) pa su stoga osjetljivi na kvalitetu poda na koji se postavljaju.
Vinil ploče su prikladne za postavljanje na podove od cementa i anhidrita, gotovih estriha, keramičkih pločica, ljepljenih parketa, lijevanih PVC podnih obloga i linoleuma, kao i na podove od OSB ploča ili šperploča koje se ne uvijaju, a imaju vlagu u drvetu ispod 10%. Dopuštena je ugradnja i na plutajuće podove kao što su višeslojne daske i laminatni podovi.
Nemojte postavljati ploče na tepihe, tepisone ilii druge mekane podne obloge.

U slučaju postavljanja na cementne podloge, sadržaj vlage u podu mora biti manji od 2%, a u slučaju anhidritne podloge mora biti manji od 0,5%. U slučaju instalacije s podnim grijanjem, navedene vrijednosti moraju biti 1,5% odnosno 0,3%.

U slučaju postavljanja vinil poda na keramičke pločice koje imaju izražene fugne, ispunite spojeve (fugne) između pločica koje su veće od 4 mm i dublje od 1 mm trajnom ispunom, npr. smolom.
Provjerite je li podloga potpuno ravna. Moraju se izravnati sve nepravilnosti na podlozi veće od 1 mm čija je duljina veća od 20 cm. Isto tako nepravilnosti veće od 2 mm s duljinom većom od 1 m. Provjerite je li potrebno koristiti materijal kao što je prajmer (emulzija) i sredstvo za brtvljenje (zapunjavanje).
Da biste savršeno pripremili pod za postavljanje preporuka je da cijelu površinu izravnate samonivelirajućom smjesom.

Prije početka postavljanja pod mora biti pažljivo očišćen i usisan kako bi se uklonila sva onećišćenja (mrvice, prašina, masnoće).

Specijalna podloga za vinil pod

Nakon što smo pripremili savršeno ravan pod na redu je postavljanje podloge za vinil podove.

Neki proizvođači imaju već integriranu podlogu na donjoj strani vinil ploča, no dvojbeno je tada što ne možemo sami odabrati podlogu koja najbolje odgovara našim potrebama. Drugi veliki problem je što podloge nema baš na dijelu koji je najosjetljiviji, a to je ispod klik spoja. Naša je preporuka stoga izbor vinil ploča koje nemaju podlogu. U ponudi našeg webshopa imamo veliki izbor kvalitetnih specijalnih podloga baš za vinil podove i sigurni smo da možete pronaći odgovarajuću. Dobra podloga će vinil pod učiniti "mekšim" prilikom hodanja također smanjiti će razinu buke u samoj prostoriji i u onoj ispod nje.

Podloga se postavlja okomito na smjer u kojem ćete polagati ploče vinila. Podloga moraju biti međusobno čvrsto spojena preklopom koji postoji na samoj podlozi (neke vrste podloga imaju preklope za spajanje) ili pomoću AL samoljepive trake, bez ostavljanja prostora između dva komada podloge. Trakom povežite podlogu i uz rub svih zidova (traku koja je na zidu poslije ćete sakriti podnom lajsnom).

Više o važnosti dobre podloge za vinil pod pročitajte u ovom blogu.

Postavljanje prvog reda - najvažniji korak

Ravnomjerno i pravilno položen prvi red ploča olakšava ili otežava daljnji rad, stoga na njega obratite posebnu pozornost i posvetite mu dosta vremena. To će vam uštedjeti eventualne probleme prilikom polaganja sljedećih redova.  Ako prvi red nije dobro (ravno) postavljen sve će se to prenijeti i na ostale redove.

Panele vinila počinjemo polagati iz gornjeg lijevog ćoška. Tradicionalno se podne ploče postavljaju okomito na prozore tj. najveći izvor prirodnog svjetla u prostoriji.

Prije nego što postavimo prvi red, prostoriju treba pažljivo izmjeriti i vidjeti koliko ćemo panela trebati do drugog zida (ne zaboravite dodati cca 1,5 cm koji će vam otpasti na dvije dilatacije). Ukoliko je za zadnji red ostalo prostora za tek uski komad od nekoliko centimetara (manji od 10) tada i prvi red ne smijemo krenuti sa cijelim pločama, nego ih odrezati po dužini. Isto vrijedi i za prvi red - morate vidjeti koliko cijelih komada ploča vam stane u jedan red. Ukoliko bi zadnji komad bio kraći od cca 30 cm tada morate prilagoditi i prvu ploču tj. skratiti je da bi se zadnja ploča u prvom redu bila veća od 30 cm.

Kako se režu vinil ploče?

Za rezanje vinil ploča koristite oštar skalpel. Najprije označite crtu olovkom, zarežite panel s gornje strane, a zatim prelomite ploču prema dole naslonivši mjesto reza na rub stola.

kako se reže vinil

Ne zaboravite na dilatacije

Bitno je da ne smijemo zaboraviti ostaviti razmak širenja vinil poda od 8 - 10 mm od zidova. Svaki materijal pod utjecajem određenih čimbenika podliježe ekspanziji i tako i drvene podne ploče mijenjaju svoj oblik pod utjecajem vlage i temperature, a vinil podne ploče reagiraju na temperaturu. Zbog kombinacije minerala i polimera, vinilni podovi s mineralnom jezgrom (SPC ili Rigid) imaju nizak koeficijent varijacije dimenzija na razini od 0,05% (to znači proširenje maksimalno 2,5 mm na dužini od 5 m). No, iako je taj koeficijent dosta nizak, dilatacije su i kod vinila obavezne.

Dilatacijski razmak je jednostavno slobodan prostor između ploče i zida. Da bi se napravila dilatacija, između ploče i zida treba postaviti male kajle (klinove). Prilikom polaganja laminatnog poda najčešće se ostavlja dilatacijski razmak od najmanje 12 ili više mm. Kod postavljanja vinilnih podova s mineralnom jezgrom nema potrebe za tako velikim razmakom, jer su dimenzijski stabilniji.

Iako se vinil pod može u jednom komadu postavljati i na većim površinama, ipak preporučamo da ne postavljate pod bez dilatacijskih fuga u sredini ukoliko dužina ili širina prostorije prelazi 10 - 12 m. Ako želimo spajati površine dvaju prostorija bez dilatacije, dužina postavljanja se mora mjeriti i kroz otvore vrata ili prolaza (znači cijela neprekinuta dužina površine vinila kroz više prostorija smije biti maksimalno 12m).

Drugi i ostali redovi

Nakon dobro postavljenog prvog reda svi ostali se rade s pomakom spoja po kraćoj strani od cca 30 cm da biste dobili što prirodniji izgled i da bi spojevi bilo uvijek na drugom mjestu.

Podne ploče imaju pero i utor i po kratkoj i po dugačkoj strani panela. Prvo spojite ploču po dugačkoj strani. U tu svrhu gurnite dužu stranu nove ploče u utor prethodno postavljenog reda ploča. Klizite s pločom sve do kuta, ostavljajući malo prostora.  Zatim spustite ploču na takav način da se spoj zaključa po kratkoj strani, lagano pritiskajući ploču prstima počevši od donjeg spoja prema gore. Za spajanje klik spoja za većinu sistema neće vam trebati čekić nego samo ruke, no da bi se utor savršeno spojio može se lagano po samom spoju lupkati gumenim čekićem. Provjerite potom prstima da li je spoj gladak tj. da li je dobro sjeo.

Podne lajsne i dilatacijski profili

Da bi pod bio do kraja završen preostaje vam još izabrati odgovarajuće podne lajsne i dilatacijske profile za vinile koje vam nudimo u zaista širokom asortimanu.

Sve ukrasne podne lajsne montirate pomoću montažnog ljepila ili specijalnih nosača isključivo na zid (učvršćivanje lajsni na vinil ploče nije dozvoljeno). Preporučljivo je koristiti prijelazne lajsne proizvedene prema određenom dekoru ploče, što će vam jamčiti izvrsnu podudarnost boje poda i boje lajsni.

U slučaju vertikalnih cijevi ugrađenih u podlogu npr. cijevi od grijanja, ostavite slobodan prostor oko cijevi. Rupa na panelu kroz koju će prolaziti cijevi, mora biti izbušena bušilicom sa svrdlom čiji je promjer veći za 15mm od promjera cijevi.

Preporučujemo da ostavite dilatacijsku fugu veličine 10mm ispod vrata koja povezuje dvije sobe radi omogućavanja širenja i skupljanja panela u sljedećim slučajevima:

  • Nepravilan oblik površine poda u susjednim sobama.
  • U slučaju da će se postaviti težak namještaj u jednoj od soba
  • Ukoliko je podno grijanje instalirano samo u jednoj od spojenih soba

podne lajsne za vinil

Održavanje vinil poda

Vinil pod može se čistiti usisavačem. Međutim, zabranjeno je korištenje uređaja za čišćenje na paru. Također se pod može čistiti vlažnom ili mokrom krpom.

Povlačenje teških predmeta po podu nije dozvoljeno. Treba ih pomicati tako da se prvo podignu s poda.

Koristite se uredskim stolicama s kotačima tipa W, koji štite pod radi zaštitne mrežice na sebi.

VAŽNO! Sve noge namještaja koje se pomiču, pogotovo stolice i fotelje, trebaju biti opremljene zaštitnim jastučićima od filca.

Preporučeni proizvodi iz članka

Vinil pod Arbiton Liberal click sistem CL112 Bologna Oak
Vinil podovi za kućnu upotrebu

Vinil pod Arbiton Liberal click sistem CL112 Bologna Oak

m2191,99 kn | 25,48 €
Dostupno, rok isporuke 15-20 dana
Pregled
Vinil pod Profifloor BLUE click sistem 205 Robusta Oak
Vinil tamnih nijansi

Vinil pod Profifloor BLUE click sistem 205 Robusta Oak

m2192,13 kn | 25,50 €
Dostupno odmah, rok isporuke 3-5 dana
Pregled
Vinil pod Arbiton Amaron click Wellington Oak CA145
Vinil svijetlih nijansi

Vinil pod Arbiton Amaron click Wellington Oak CA145

m2235,55 kn | 31,26 €
Dostupno, rok isporuke 15-20 dana
Pregled
Vinil pod Afirmax click Vermont Oak CBC 41072
Vinil boje hrasta

Vinil pod Afirmax click Vermont Oak CBC 41072

m2179,90 kn | 23,88 €
Dostupno, rok isporuke 15-20 dana
Pregled
Vinil pod Afirmax click Sendai Concrete CBC 41502
Vinil u boji kamena ili betona

Vinil pod Afirmax click Sendai Concrete CBC 41502

m2187,90 kn | 24,94 €
Dostupno, rok isporuke 15-20 dana
Pregled
Vinil pod Arbiton Amaron Herringbone Medicci Oak CA177
Vinil tamnih nijansi

Vinil pod Arbiton Amaron Herringbone Medicci Oak CA177

m2248,93 kn | 33,04 €
Dostupno, rok isporuke 15-20 dana
Pregled