skandinavski stil uređenja svjetli podovi

Inspiracije za uređenje doma - Skandinavski stil

Ovaj stil koji prevladava u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj karakterizira bijela boja (isto tako i bež, siva, sivo-plava i sve svjetle pastelne nijanse), kao i prirodne boje drveta.

Sadržaj

 

Skandinavski stil uživa gotovo kultni status među dizajnerima interijera, ali i običnim ljubiteljima lijepog. Ako bismo ga željeli opisati u jednoj riječi mislim da bi najbolje bilo: minimalizam.

Ovaj stil koji prevladava u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj karakterizira bijela boja (isto tako i bež, siva, sivo-plava i sve svjetle pastelne nijanse), kao i prirodne boje drveta.

 skandinavski stil uredenja

Prozori su visoki, bez zastora, kako bi propuštali dovoljno svjetlosti u dom, zbog dugih zima i kratkih dana. Ukrasna biljka na prozorskoj klupici ublažit će prazninu zbog odsustva zavjesa. Nema teškog i velikog namještaja, uglavnom su to police i komode čistih linija i svijetlih boja drveta: izbjeljeni hrast, bor ili breza.

Odsustvo namještaja daje dojam prostranosti i lakoće. Na podu su najčešće masivni drveni podovi tipa brodski pod koji može biti i obojan u bijelo ili sivo bez teških i velikih tepiha. Poseban je naglasak je na detaljima koji su tu da daju inače “sterilnom” okviru toplinu i šarm, pa mogu biti i u nekoj živoj boji ili iz sasvim drugog stila uređenja (rustikalni stolić ili orijentalni tepih ili škrinja, shabby stolić). 

Vintage namještaj se sa pokojim komadom također odlično uklapa u ovaj stil. Veliki ukrasni jastuci najčešće jedini unose šarenilo i boju u interijer. Dizajnerski detalj je u npr. rasvjetnim tijelima ili nekoj fotelji ili stolici. Rasvjeta je minimalistička, često ogoljena do funkcionalnosti pa ih možemo naći i u stiliziranom obliku samo kao žarulja+grlo.

Kuhinje su uglavnom moderne, čistih linija ili s natruhama rustikalnog u vidu fronti od punog drveta, ali opet svjetlih nijansi.

Ako želite urediti vaš dom u ovom stilu preporučili bismo vam podnu oblogu svjetlijih tonova u našim vinilnim i laminatnim kolekcijama podova. Poneki trag rustikalnosti u uzorku poda je svakako dobrodošao.

Za ostalo se koristite prijedlozima sa slike i dobiti ćete savršeni dom u stilu "Hygge" filozofije.