Čišćenje i njega lajsni - Na što treba paziti?

Čišćenje i njega lajsni - Na što treba paziti?

Prljave lajsne narušit će skladan izgled i redovno održavanog doma. Čišćenje lajsni je zamoran posao, jer se moramo saginjati i biti precizni, no kako se on ipak mora odraditi, posvetimo se malo lajsnama da bi izgledale kao nove, a ujedno i mirisale!

Lajsne su sastavni dio svakog doma. Nalazimo ih na podu, zidu, stropu… Osim dekorativne uloge, lajsne također imaju ulogu sakrivanja ili zaštite pojedinih dijelova zida ili poda. Podne lajsne proizvode se od različitih materijala i u mnogo oblika i dimenzija. Tako podne lajsne mogu biti drvene, plastične, metalne ili od vrlo popularnog medijapana (MDF). Za čišćenje i održavanje podne obloge uglavnom svi imamo već uhodanu rutinu, no koliko pažnje obraćamo na čišćenje lajsni? Sigurna sam da većina nas lajsne prije čisti nekoliko puta godišnje nego svaki tjedan.

Prljave lajsne, a trenutno su napopularnije lajsne bijele boje, narušit će skladan izgled i redovno održavanog doma. Čišćenje lajsni je zamoran posao, jer se moramo saginjati i biti precizni, no kako se on ipak mora odraditi, posvetimo se malo lajsnama da bi izgledale kao nove, a ujedno i mirisale!

Izaberite lajsne po svom ukusu
Podne lajsne štite zidove od oštećenja.

Suho uklanjanje prašine

Najlakša metoda, koja ipak mora biti redovna da bi bila uspješna, jeste uklanjanje prašine usisivačem. Tada nam je potreban uski nastavak usisivača da bismo mogli precizno preći preko lajsni. Drugi način je pernatom pajalicom s teleskopskom ručkom da se što manje moramo saginjati. Ovaj način je odličan i za uklanjanje prašine sa zidnih štukatura, koje se ne mogu čistiti mokrim krpama.
Ova metoda će biti uspješna samo ukoliko redovno uklanjamo prašinu. Ukoliko smo lajsne zapustiti i prljavština se „zapekla“ za površinu lajsni, biti će potrebno upotrijebiti mokro brisanje.

Mokro brisanje lajsni

Podove osim usisivačem, potrebno je prebrisati i mokrom krpom, za tu svrhu uspješno se koriste različiti mopovi sa tekstilnim resama. No, njih nije preporuka koristiti i za brisanje lajsni jer su jako vlažni pa ćemo navlažiti i zid, a i poneke lajsne su dosta osjetljive na višak vlage, kao što su npr. lajsne od medijapana presvučene papirnom folijom koje se često postavljaju uz laminatne podove. Lajsne izrađene od umjetnih materijala, kao što su plastične lajsne ili lajsne od polistirena su otporne na vodu, a dobro se mokrim načinom čiste i lakirane drvene lajsne. Sve lajsne presvučene jeftinom folijom nisu pogodne za mokro brisanje.

Najprecizniji način čišćenja jeste s krpom i vodom u koju smo dodali malo deterdženta, može i malo šampona ili sredstva za pranje suđa. Da biste lajsne dobro očistili, nema vam druge, nego se spustiti na koljena ili saginjati se dok sve precizno ne prebrišete.
Za mirisan dom u vodu dodajte i malo omekšivača za rublje.

 

 

Koliko često se lajsne trebaju brisati?

Sigurno vam nećemo reći svaki tjedan, često koliko brišete i podnu oblogu, jer za taj posao malo tko od nas ima vremena. Zato budimo realni i preporučiti ćemo vam da to odradite svakih 3-4 mjeseca, a minimalno dva puta godišnje.
U nekim slučajevima