Lajsne za pločice

Lajsne za pločice

Lajsne za pločice su neizostavan završni element prilikom postavljanja keramičkih pločica u modernim kuhinjama, kupaonicama ili stubištima. Mogu biti plastične, aluminijske ili od inoxa, za sve debljine pločica. Koriste se na podovima i zidovima ili na balkonima i terasama kao okapnice.

LAJSNE ZA PLOČICE (profili)

Kako postoji toliko mnogo dostupnih modela, često nije lako odabrati pravi profil za keramičke pločice, stoga morate pronaći idealno rješenje za svoje potrebe.
Prvo morate procijeniti visinu vaših pločica (najčešće od 7-12 mm), koja mora biti kompatibilna s razinom profila, točnost ovog koraka je vrlo važna kako biste izbjegli neugodna iznenađenja nakon završetka projekta.
Drugi aspekt koji treba uzeti u obzir je područje ugradnje (namjena), jer nisu svi toplinski i okolišni uvjeti prikladni za razne materijale profila, stoga idealno rješenje zahtijeva ispravnu ravnotežu između trajnosti, karakteristika materijala i estetike. Umjetničke i dizajnerske značajke oblika profila ne smiju se podcjenjivati, jer postavljanje profila čija završna obrada nije u skladu s okolnim okruženjem i dizajnom pločica može odrediti oštar kontrast sa stilom interijera.
Iako su lajsne za pločice mali dekorativni element, odabirom odgovarajuće završne obrade i oblika može se napraviti velika razlika u izgledu interijera.

Pripremili smo vam mali vodič kroz našu ponudu profila za keramičke pločice kako bismo vam olakšali odabir. Sve profile smo podijelili u skupine ovisno o materijalu i namjeni.

Prilikom pretraživanja moguće je zadati više filtera prema vašim potrebama.


MATERIJAL

Ono što čini tehničku razliku profila je njegov materijal, njegova različita prirodna svojstva određuju koje je okruženje najprikladnije za ugradnju kutnog profila, kako bi se spriječilo njegovo oštećenje tijekom vremena. Toplinski uvjeti, vlažnost, izloženost vodi i kemikalijama određuju njegovu ispravnu ugradnju.
Lajsne u različitim materijalima, bojama, završnim obradama i oblicima nadopunjuju i štite keramičke pločice. Najčešće su izrađene od aluminija, ali mogu biti izrađene i od nehrđajućeg čelika, mesinga ili plastike.

Nehrđajući čelik je najotporniji i najkvalitetniji materijal za izradu profila, ali uz dosta visoku cijenu. Profili od nehrđajućeg čelika mogu se ugraditi u prostore s visokom vlagom, kao što su kupaonice i bazeni, otporni su na vodu i kemikalije. Podvrgavaju se sofisticiranim procesima završne obrade kao što su poliranje, brušenje i četkanje, kako bi se povećala njihova vizualna vrijednost i efekat.
Kvaliteta je važan čimbenik kojeg treba imati na umu pri odabiru odgovarajućeg profila, posebno kod izbora profila po kojima se hoda. Ne smijemo dozvoliti da nam se profili pohabaju prije nego što se potroše pločice, jer njihova naknadna zamjena nije moguća.

Aluminijski profili dostupni su u prirodnoj boji aluminija, a također se mogu obojati ili anodizirati, nudeći širi izbor.
Aluminij je nešto osjetljiviji na alkalne materijale i sredstva za čišćenje nego čelik, iako eloksiranje i premazi pomažu u zaštiti metala tijekom životnog vijeka. Eloksirani aluminijski kutni profili vizualno su puno prihvatljiviji od neobrađenog aluminija. Naknadnom obradom ovih profila može se postići i boja zlata, titana, bronce ili neka slična. Također njima je lakše rukovati u procesu proizvodnje, ali i kasnije prilikom ugradnje jer ih je puno lakše rezati nego čelične profile.

Profili od PVC-a (plastike) su dostupni po nižoj cijeni od metalnih. Međutim, dok mogu biti isplativi u nekim slučajevima (postavljanje na zid), neće izdržati tako dobro kao metal u visoko prometnim prostorijama. Njihova trajnost i izdržljivost nikada neće konkurirati čeliku i aluminiju. Prednost plastičnih profila osim cijene je i mogućnost proizvodnje bilo koje nijanse koja se slaže sa bojom pločica.

NAMJENA

Odabir savršenog profila ovisi doista o osobnim potrebama, ali i o namjeni prostorije u koju će se profil ugraditi. Zbog toga postoji toliko različitih modela profila - za ispunjavanje svake potrebe, prema njihovoj vrsti. Profili pripadaju velikoj kategoriji koju ćemo, da bi se ispravno razumjela, podijeliti u manje podskupine:


Vanjski kutni profili:
Koriste se kako bi se izbjeglo rezanje keramičkih pločica pod kutem od 45° i sakrile njihove nedostatke, također pokrivaju i štite oštre rubove pločica, čineći prijelaz između dva različita okomita zida glatkijim. Oštri rubovi između pločica mogu biti opasni, ugradnjom profila to se izbjegava, a i poboljšava se cjelokupna estetika. Moguća primjena je i npr. kod cokla od keramike da bi se estetski dobio ljepši izgled ruba, a lakše je onda i održavanje u smislu čišćenja od prašine.
Također se ovaj oblik profila koristi često kao završni kada se pločice ne stavljaju punom visinom zida, nego npr. do pola.

Pogledajmo glavne vrste vanjskih kutnih profila:


Zaobljeni kutni profili: Njihova potpuno zaobljena površina glatko spaja dva zida. Ovaj profil koristi se najčešće kao aluminijski, za zidove plastični, a rjeđe čelični.


Kvadratni kutni profili: Profili koji umjesto zaobljenog oblika imaju kvadratni, koriste za istu namjenu – spajanje dva vanjska ruba pločica.


„L” profili: Koriste se u istu svrhu kao i ostali vanjski profili i predstavljaju najprodavaniji oblik profila za keramičke pločice ponajprije zbog minimalističkog izgleda.

Unutrašnji kutni profili:
Uglavnom se koriste u kupaonskim prostorima za dovršavanje okomitih instalacija spojeva između poda i zida ili zida i zida. Ugrađuju se u kupaonske prostore kako bi se izbjeglo nakupljanje prašine i prljavštine u kutovima, također se koriste za skrivanje ili zamjenu silikonskih brtvila, koji neizbježno požute vremenom.
 

Profili oko kade:
Koriste se na spoju kade ili tuš kade sa zidom tj. pločicama. Koriste se umjesto silikonskih brtvila koje s vremenom ipak požute ili se počnu nakupljati gljivice na njima zbog vlage. Mogu se koristiti prilikom ugradnje kade (ugradbeni) ili naknadno kao samoljepivi.


Profili za stepenice:
Obavezni su na rubovima stepenica iz estetskog razloga, ali također i funkcionalnog – služe kao protuklizna barijera da se smanji klizavost stepenica prilikom korištenja u interijerima i eksterijeru. Stepenišni profili također štite rubove pločica od slučajnog oštećivanja.


Bordure (listela):
Mogu bili aluminijski ili čelični i njihova završna obrada ima veliku ulogu jer se koriste gotovo isključivo u funkciji dizajna. Postavljaju se između jednog ili više redova pločica vodoravno ili okomito. U našoj ponudi imamo bordure LUX „mirror” (ogledalo) efekta od čelika u inox ili inox black varijanti.


Okapnice:
Okapnice se koriste na rubovima terasa ili balkona ispod keramičkih pločica. Služe odvođenju vode s ruba terase te sprečavaju koroziju pločica na bočnoj strani zbog povećanog izlaganja vodi i prljavštini.

Sigurni smo da u velikom izboru u našoj trgovini možete pronaći odgovarajuće lajsne za pločice, a slobodno prelistajte i naše online kataloge.