Novosti

Inspiracije za uređenje doma – skandinavski stil

skandinavski stil uređenja

Skandinavski stil

uživa gotovo kultni status među dizajnerima interijera, ali i običnim ljubiteljima lijepog. Ako bismo ga željeli opisati u jednoj riječi mislim da bi najbolje bilo: minimalizam.

Ovaj stil koji prevladava u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj karakterizira bijela boja (isto tako i bež, siva, sivo-plava i pastelne nijanse), kao i prirodne boje drveta. Prozori su visoki, bez zastora, kako bi propuštali dovoljno svjetlosti u dom, zbog dugih zima i kratkih dana.

Jednostavnost

Nema teškog i velikog namještaja, uglavnom su to police i komode čistih linija i svijetlih boja: bijela, bor ili breza. Manjak namještaja daje dojam prostranosti i lakoće. Na podu su najčešće masivni drveni podovi tipa brodski pod koji može biti i obojan u bijelo ili sivo bez teških i velikih tepiha.

Poseban je naglasak je na detaljima koji su tu da daju inače “sterilnom” okviru toplinu i šarm, pa mogu biti i u nekoj živoj boji ili iz sasvim drugog stila uređenja. Npr. rustikalni stolić ili orijentalni tepih ili škrinja, shabby stolić. Vintage namještaj se također odlično uklapa u ovaj stil. Veliki ukrasni jastuci najčešće jedini unose šarenilo u interijer.

Dizajnerski detalji su u npr. rasvjetnim tijelima ili nekoj fotelji ili stolici.  Rasvjeta je minimalistička, često ogoljena do funkcionalnosti pa ih možemo naći i u stiliziranom obliku samo kao žarulja+grlo. Kuhinje su uglavnom moderne, čistih linija ili s natruhama rustikalnog u vidu fronti od punog drveta, ali opet svijetlih boja.

Ako želite urediti vaš dom u ovom stilu preporučili bismo vam pod iz naše kolekcije Arbiton vinil Amaron Panama Oak koji dizajnom u potpunosti odgovara ovom stilu uređenja – svijetao je i rustikalnog je šarma.

Za ostalo se koristite prijedlozima sa slike i dobiti ćete savršeni dom u stilu “Hygge” filozofije.

skandinavski stil uredenja

Related Posts